Thursday, April 28, 2011

130. Terasa diriku begitu berusia.



Okey jemputan kahwin daripada rakan-rakan setakat ini sudah menjadi dua. Kedua-duanya dalam bulan Jun. InsyaAllah saya akan pergi. :) Rakan-rakan kahwin sekali seumur hidup sahaja. Hehe.


Congratulation to Fatin and Khairil Amri for your wedding. Hopefully semua persiapan perkahwinan akan berjalan dengan lancar. Semoga mereka sentiasa gembira dengan pasangan masing-masing. InsyaAllah. :)


Okey tiba-tiba saya rasa sangat tua sekarang. Sebab semua orang sudah melangkah beberapa fasa jauh di hadapan saya. Aiseh taknak mengaku tua tu tak tahan. Saya baru berusia 22 tahun okey. Saya ulang sekali lagi. Dua puluh dua tahun. Belajar pun tak habis lagi. Hehe. Jadi, jangan malas-malas nak belajar yea gemuk. *Malu malu* :p



Quote for today :
Relationships are not made. They are built out of love, trust and caring.


Sunday, April 24, 2011

129. Wherever you will go.


video


So lately, been wondering
Who will be there to take my place
When I'm gone you'll need love
To light the shadows on your face

If a greater wave shall fall
And fall upon us all
Then between the sand and stone
Could you make it on your own?

If I could, then I would
I'll go wherever you will go
Way up high or down low
I'll go wherever you will go

And maybe, I'll find out
A way to make it back someday
To watch you, to guide you
Through the darkest of your days

If a great wave shall fall
And fall upon us all
Well then I hope there's someone out there
Who can bring me back to you

If I could, then I would
I'll go wherever you will go
Way up high or down low
I'll go wherever you will go

Run away with my heart
Run away with my hope
Run away with my love

I know now, just quite how
My life and love might still go on
In your heart, in your mind
I'll stay with you for all of time

If I could, then I would
I'll go wherever you will go
Way, way up high or down low
I'll go wherever you will go

If I could turn back time
I'll go wherever you will go
If I could make you mine
I'll go wherever you will go
I'll go wherever you will go


So meaningful.


Quote for today :
If you leave without a reason, don't come back with an excuse.


Saturday, April 23, 2011

128. Penyamun atau pencuri atau perompak?



Entri ini berbentuk nasihat dan peringatan kepada semua.


Jangan sesekali tinggal benda-benda berharga ataupun tidak berharga dalam kereta anda walaupun anda tidak memiliki kereta mewah seperti Datuk K.


Last year, ayah cerita ada orang pecahkan kereta kawan dia kat masjid. Tempat orang nak beribadah pun jadi mangsa juga. Dia tertinggal beg laptop dalam kereta. Beg laptop dan sekotak rokok dirembat oleh pencuri. Tapi dalam beg itu tak ada laptop pun. Yang tak bestnya ialah habislah kereta kena pecah. Pintu dan cermin rosak. Tak pasal-pasal kena hantar kereta pergi bengkel nak baiki.


Last month, kereta rakan saya kena pecah dekat area Petaling Jaya. Dia simpan beg kertas kat bahagian tempat duduk penumpang. Dalam beg itu, ada semua assignment dia yang nak kena hantar at the end of this month. Haih teruk betul pencuri ini. Pantang kita terleka sedikit, dia terus ambil kesempatan. Kesian rakan saya. Dia terpaksa merayu dengan pensyarah dia untuk minta hantar lambat kerana semua bahan assignment dia ada dalam beg itu. Menangis tak berlagu 3 hari 3 malam. Haih.


Latest, CikTaa telefon saya dan bagitahu yang kereta dia kena pecah kat Tesco sebelum hari jadi dia yang ke-23. Dia dan beberapa orang rakan simpan beg kelas mereka kat bahagian belakang kereta. Silapnya ialah mereka dah sampai kat Tesco then baru nak simpan beg dan barang kat belakang kereta. Kita mesti tak sedar ada orang dah perhatikan tingkahlaku kita. Kesian CikTaa. Habis buku-buku dia hilang. Yang teruknya ialah belakang kereta itu dah tak boleh nak tutup dan dah rosak. Dah lah itu kereta kakak dia. Kunci rumah dan bilik pun hilang. Semua kena tukar baru sebab takut pencuri itu berniat benda yang lagi tak elok seperti merompak rumah sewa pula. Haih. Sabar CikTaa yea.


Jadi pengajaran daripada ketiga-tiga cerita ini ialah janganlah sesekali leka atau alpa dengan benda-benda yang kita anggap remeh temeh ini. Mungkin kita merasakan tiada orang akan ambil kisah tentang benda-benda macam ini tapi kita tak sedar yang ramai orang yang suka mengambil kesempatan atas kelalaian kita ada di sekeliling kita. Mereka sentiasa bersiap-sedia dengan kealpaan kita. Sekali kita lupa, sepuluh kali mereka bersiap-sedia nak serang kita. Minta-minta jauh daripada perkara-perkara tidak elok macam ini.


Mari kita senaraikan perkara-perkara penting daripada kejadian-kejadian yang telah disenarai hitam seperti di atas.


  • Jangan tinggal apa-apa yang berbentuk beg dan boleh mencuit pandangan orang ramai terutamanya yang berniat tidak elok. Seelok-eloknya bawa sahaja barang-barang seperti beg.
  • Jangan simpan barang-barang kat bahagian belakang kereta apabila sampai ke destinasi. Simpan barang-barang sebelum bertolak ke tempat yang dituju. Keluarkan awal-awal lagi barang-barang yang diperlukan supaya tidak perlu membuka bahagian belakang kereta apabila berada di tempat parking.
  • Seelok-eloknya parking kereta di tempat yang terang, ramai orang dan berdekatan dengan tempat orang lalu lalang. Kalau tempat yang sunyi, memang strategik untuk pencuri dan penyamun seperti dalam cerita Ali Baba dan 40 orang penyamun.
  • Gunakan pengunci stereng yang kukuh lagi menyakinkan. Kalau dah beli, silalah guna. Janganlah rasa segan-segan nak letak kat stereng kereta anda. Alang-alang dah beli, jangan rasa luak pula nak guna.



Okey rakan-rakan. Hopefully selepas ini, semua orang lebih berhati-hati sebelum, semasa dan selepas meninggalkan kereta anda di tempat parking kereta sama ada berbayar atau tidak berbayar. Sila pastikan kereta anda ditinggalkan dalam keadaan baik, selamat dan berkunci. Jangan ada yang lupa nak kunci kereta sudahlah. Itu namanya nak bagi hadiah percuma kat penyamun sekalian alam semesta ini. *Dengan nada serius dan muka ketat* :p


Quote for today :
In school you learn a lesson then you are given a test. But life gives you a test then you learn your lesson.


Monday, April 18, 2011

127. Best friend forever.


:)
Zaman matriks sha sangat gemuk! Sis maintain slim. Hehe
You jump, I jump!
Yes, we love to eat heavenly!
Hey Sis dah nak grad tahun ni! Jelus.
Kesucian terserlah. Hehe
Juga zaman muda-mudi.

Happy 23rd birthday Sis! :)))

No word can describe how glad I am for having you around. You are a great friend to me. Thanks for everything. I really mean it. Thanks a lot! :)))

All I can do is to pray for your happiness and success. I wish all your dreams come true. Yes, I cannot wait to visit Azeta's Pharmacy in the future! InsyaAllah. Amin. :)))

Sorry I can't be there to celebrate your birthday. I will treat you later okey? Promise! :)))

Sis. Jangan rasa rendah diri dengan orang lain okey? If people has something bad to say about you, it's because they have nothing good to say about themselves. Right? :D


There aren't many people out there like you, so be proud of yourself. :)))


Selamat hari lahir yang ke-23, Azeta Abdullah. I heart you much. (^_^)


Sunday, April 17, 2011

126. The end is the new beginning.



Taraaa. Praktikum 1 sudah tamat. Alhamdulillah selama 4 minggu di Sekolah Kebangsaan Convent Jalan Peel, saya semakin seronok untuk bergelar cikgu. :)


Sekarang? Rasa rindu nak dengar murid-murid panggil saya Cikgu Shafawati or Puan Shafawati. Haih berapa kali saya pesan yang saya belum kahwin tapi mereka tetap panggil saya Puan Shafawati. Dah tak larat nak betulkan, jadi saya berpura-pura sudah kahwin selama sebulan. Hehe.


I miss the girls. Yes, all my students especially 1 Jasmine and 3 Jasmine. I hope all of you are doing well. :)))


Hari ini dan esok ada kursus KOAM. Then, ujian KOAM malam lusa. Memang saya takkan sempat nak baca kitab KOAM yang menghijau tu. Maafkan saya KakShida. (-_-!)


P/s : Saya semakin tabah seperti heroin Korea. Alhamdulillah. :)


Quote for today :
I'll keep on moving forward, even if i can't see anything. That's just because I have faith in Allah and I'm glad about it. :)))


Thursday, April 14, 2011

125. Jangan tanya.



Teacher. Boleh saya hembus hingus tak? *sambil pegang tisu sekeping*


(-_-!)


Perlu ker tanya soalan macam itu murid-murid sayang ooii? Teacher pening nak melayan kerenah semua orang. Aigoo. Haih


P/s : Minggu terakhir praktikum satu. (^__^)


Thursday, April 7, 2011

124. Final countdown.



Tajuk entri macam nak pergi berperang. Memang nak pergi berperang pun esok. Berperang dengan budak-budak 3 Jasmine. Haih.


TOMORROW IS MY FINAL OBSERVATION.


Nervous sangat sangat. Tak leh nak cakap macam rasa seram sejuk satu badan bila fikir esok sudah sampai masa untuk penyeliaan terakhir praktikum semester lima. Cuak please. (-_-!)


Saya kena sambung buat teaching aids dan worksheets untuk murid-murid tersayang sekarang. Saya saja update entri ini untuk hilangkan rasa mengantuk. Sumpah sangat mengantuk sekarang. Tapi tak boleh tidur budak gemuk! Siapkan semua benda sebelum tidur. Esok takde lah kalut macam lipas kudung.


Please jangan tertidur. (-_-)


People. Wish me best of luck for my final observation. InsyaAllah I'll do my best for tomorrow's lesson. Hopefully everything goes smoothly. InsyaAllah. Aminnn. :)


Quote for today :
Success cannot be measured only in achievements, but in lessons learned, lives touched and moments shared along the way.



Friday, April 1, 2011

123. Weekend trip.



Hello Pendang, here I come. Wait for me okey? Bye-bye Cheras. Excited sebab nak pergi jauh-jauh daripada udara Cheras. Hehe.


InsyaAllah, I'll be in Kedah on Saturday. Yes, esok malam I dan gadis-gadis kesayangan akan bertolak ke Pendang. Nak drive sendiri tak larat sebab masing-masing sibuk. Jadi, naik bas adalah jalan yang terbaik. Dalam bas boleh tidur puas-puas. Then, bangun pagi esok nya kami sudah berada di Alor Setar. Yeahhh!


Tak sabar nak tengok Miss Yna aka Puan-to-be pakai baju pengantin dan bersanding atas pelamin dengan hubby dia. Wahhh syok nya! Sedikit gedik di situ. :p


Dan tak sabar nak ambil gambar banyak-banyak bersama pengantin. Jangan dengki yea siapa-siapa yang tak dapat pergi. InsyaAllah next time, kita pergi trip orang lain pulak kahwin. Okey siapa nak ambil giliran selepas Yna? Boleh isi borang sekarang. Hehe


I tak kemas lagi barang-barang. After balik sekolah petang esok, I kemas lah yea. Sempat ker tak agak-agak? Haish takleh nak kemas sekarang sebab bilik sangat-sangat bersepah. Maaf roomate sebab sepahkan bilik. Rasa bersalah sekejap. (-_-)


Orait I nak sambung buat lesson plan sekarang. Esok guru besar sekolah I nak check. Kena siapkan yang minggu depan sekali. Tak ada idea okey nak buat aktiviti atau kaedah apa. Anyone ada idea tak? Boleh BBM ( bajet pakai BB ) msg kepada I sekarang. Sangat dialu-alukan! :D


Oh lupa tadi I kena observe dengan Madam Rani. Overall, not so good since I takleh control budak-budak kelas I. Seriusly, I dah tak ada idea nak kawal mereka macam mana. Tak terbendung keaktifan mereka. Siap bergaduh, bertampar muka, berkejaran dalam kelas lagi. Padahal Madam Rani ada tengah observe I kat belakang kelas. Ottoke? :( Keluar semua peluh jantan sebab tahan geram dengan perangai mereka. Memerlukan kesabaran yang tinggi untuk mengawal mereka. Blood pressure I naik serta merta. Aigoo. Tawakal je lah masa final observation nanti. Minta-minta pintu hati mereka terbuka luas masa I kena observe lagi sekali nanti. Aminnnn.


Doakan perjalanan pergi dan balik kami ke Kedah dengan selamat yea. InsyaAllah. :)


Quote for today :
Sometimes the people who act the happiest are the ones who are going through the most. Do you agree with me?