Thursday, December 29, 2011

199. Seni tak berapa halus oleh si kembar.



Ada budak kembar yang gemuk moody sedikit malam ini sebab kena tinggal dengan Ayah pergi KL. Untuk langkah pemulihan dan pemeliharaan, budak gemuk melukis sesama sendiri kat dalam bilik saya. :)







Sebenarnya, budak gemuk teringat kat Ayah. Datang kat saya cakap nak pinjam telefon. Call Ayah dan cakap "Uteh Uchu rindu kat Ayah". Alahai comel betul. Walaupun dorang tak tahu lagi apa maksud sebenar rindu yang dorang selalu sebut kalau telefon saya masa saya kat Cheras. Comel kan budak gemuk walaupun nakal 24 jam? :)


Selamat malam semua. Mimpi manis manis semua.


Friday, December 23, 2011

198. Nasi tumpang digemari oleh budak gemuk.



Okey cepat cepat saya nak tanya. Siapa pernah makan nasi tumpang? Ini makanan orang Kelantan. Kami kami di sini memanggilnya sebagai "Nasik Tupe". Bukan nasi tupai yea rakan-rakan. Hehehe.

Ini kali ketiga saya makan nasi tumpang. Kali pertama saya dengar nama makanan ini bila ada seorang hamba Allah ini pernah bertanya kepada saya cara-cara nak buat nasi tumpang sebab kakak dia nak belajar masak nasi tumpang. Makk ooiiii terkejut den. Masa itu saya blur gila sebab tak pernah dengar dan tak pernah tengok serta tak pernah makan nasi tumpang. Terus telefon Mak dan rakan-rakan yang terdekat tanya pasal makanan ini. Rupanya semua orang tahu kewujudan nasi tumpang ini. Ohmaigucci segannya saya sebab saya sahaja yang jakun tak pernah tahu. Boleh kena boooo 40 tahun sebab tak tahu makanan Kelantan walhal saya dah menetap di Kelantan selama 22 tahun. Senang cakap saya lahir kat Kelantan lah bukan Kanada. Suka buat ayat susah susah. Terus terang kan senang. Hehehe.

Selepas kejadian tak berapa nak berdarah itu, saya selalu ajak geng pergi cari nasi tumpang walaupun tak tahu nak cari kat mana sebab bukan semua orang pandai buat nasi tumpang ini. Biasanya orang makan nasi ini untuk sarapan pada waktu pagi. Kalau bangun lambat, kira makan tengah hari lah tu. :p

Kali pertama saya makan nasi tumpang ialah masa Mak belikan untuk saya. Wahhh excited tak terkira lah budak jakun macam saya ini. Memang sedappppp! Meletup rasanya. Ayah cakap ada ker makanan yang saya rasa tak sedap? Kejam betul. (-_-!) Tolak batu dan kayu je sebab saya tak makan gula batu dan ubi kayu. Hehehe. Kali kedua ialah Nik Apik aka Tok Nik tapaukan untuk geng-geng masa nak balik Cheras ramai-ramai. Berhenti makan kat Gua Musang dan makan ramai-ramai. Memang terbaik lah! Thanks Nik yang penyayang sebab itu Emma sayang Nik lebih. Hehehe. Latest saya makan nasi tumpang ialah kawan Mak beli untuk Mak tapi Mak simpan untuk saya. Baik betul Mak sebab selalu ingat kat saya kalau pasal makanan. I love you Mak! Hehehe.








Ini lah nasi tumpang! Dibungkus dalam daun pisang dan aroma daun pisang memang best lah. Dari tadi lagi saya cakap best. Apa lah gemuk ni. Hehehe. Bentuk dia macam silinder eh silap macam kon. Lupa dah bentuk-bentuk dalam geometri. Confirm Cikgu Iss marah kalau tahu anak murid dia lembab macam ini. Hehehe. Dalam daun pisang yang berbentuk kon itu, nasi diisikan bersama-sama dengan pelbagai jenis lauk seperti udang, ayam, telur, sambal daging dan sambal ikan. Semua isi-isi makanan itu akan termampat dalam daun pisang dan terhasil lah nasi tumpang. Nampak macam simple je kan? Tapi bukan senang nak buat. Kalau tak pandai, memang tak jadi eksotik macam ini okey. Hehehe. Bagi saya, nasi tumpang memang sedapppp! Best okeyyyy! Weeeee. :)))

Kalau sesiapa teringin nak cuba makan nasi tumpang, sila lah melawat ke negeri saya iaitu Negeri Cik Siti Wan Kembang. Confirm jadi kembang macam saya sebab banyak makanan yang lemak berkrim dan sungguh menggoda selera makan masing-masing. Hehehe. Selamat mencuba! :)


P/s : Kalau buka bisnes jual nasi tumpang, agak-agak boleh kaya macam Doktor Rozmey tak? :p


Thursday, December 22, 2011

197. Rezeki itu hak Allah.



Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah. :)))

Tahniah kepada satu-satunya adik perempuan saya ataupun adik bongsu tak jadi *hehehe* kerana berjaya mendapat 9A dalam PMR pada tahun ini. At least ada juga lah adik yang dapat tebus kegagalan Kaklong dapat B dalam Bahasa Arab. :p

Semoga kejayaan pada hari ini menjadi pembakar semangat untuk kejayaan pada masa akan datang. InsyaAllah terus berjaya dan maju ke hadapan. :))) Remember, form 4 isn't your honeymoon year. Struggle for the next!!!

Haih budak kurus itu dah minta macam-macam padahal saya tak pernah janji apa-apa pun. Bagi baju dan kasut Kaklong yang berlambak taknak pakai dah tu, okey tak? Hahaha. Paling geram ialah Ayah taknak apa hadiah dia nak bagi kat Eqah. Suprise katanya. Eeii geram sebab tak berjaya korek rahsia dengan Ayah. Nak hadiah jugaaaaa! Hadiah masa Kaklong dapat result PMR dulu tak dapat lagi. *Bajet Ayah tak ingat pernah bagi hadiah telefon Nokia seketul dulu. Hehehe*

Congratulation to Luqman, adik sepupu saya yang juga mendapat keputusan cemerlang pada hari ini. Dan tahniah juga untuk Siti adik kepada Ustaz Didiey, Doctor Ee dan Adah adik kepada Maknae Ezadd. Alhamdulillah adik-adik semua celik ilmu walaupun kakak-kakak dan abang macam kita tak berapa nak celik sangat sekarang ( Ee tak termasuk sebab dia sangat cemerlang ). Hehehe


P/s : The more A's u get, the more frequent you should remember Allah.


Her happy moment. :)

Thursday, December 15, 2011

196. Takwim Pengajian 2012



Untuk memudahkan rujukan semua yang bergelar pelajar atau guru pelatih di Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPG), ini dia takwim pengajian 2012 bagi program pra perkhidmatan sepenuh masa.

Senang lah sesiapa yang nak booking tiket flight nak balik rumah atau nak pergi melancong mana-mana ataupun nak buat kenduri kahwin. Hehehe

Saya? Akan cuba memanfaatkan tahun terakhir di IPG dengan sepenuhnya. Saya dah bergelar pelajar paling senior, yeee pelajar tahun akhir bagi ambilan Julai 2009. *Ayat skema dah keluar dah* Akan menjadikan tahun terakhir sebagai persediaan melangkah ke alam pekerjaan. :) *Nak lah nampak matang sebab dah berumur 23 tahun*




Kalau tak nampak dengan jelas, sila besar kan. Hehehe


Wednesday, December 14, 2011

195. Wednesday morning.



Things to do.

Servis kereta. - Done ( Pujuk Ayah bayarkan. Hehehe )

Bayar roadtax kereta. - Done ( Dan juga berjaya pujuk Ayah. )

Polish kereta - Not yet ( Kereta dah tak cantik sebab beberapa tragedi dilanggar daripada belakang. Haih )

Bawa nenek pergi bank. - Done ( Dapat upah. Hehehe )

Visit CikTaa bekerja. - Done ( Memang penat tengok rupa orang baru balik kerja. Ish ish ish )

Bawa Eqah beli barang-barang sekolah. - Not yet. ( Tugas seorang Kaklong tiap-tiap tahun )

Ganti puasa Ramadhan. - Not yet. ( Lagi sehari okeyyyy. Sepatutnya nak puasa hari ini tapi lupa nak niat puasa. Aigooo )

Kemas buku kat bilik atas. - Done ( Buku-buku lama berlambak tapi sayang nak buang. Saya kan suka membaca. Cewahh )

Nak ubahsuai kedudukan dalam bilik tidur. - Not yet ( Banyak halangan. Sebenarnya banyak tidur je )


Dan beberapa lagi tugasan yang telah diberikan oleh Lady Boss aka Mak. Hehehe. Jangan risau. Saya akan pastikan semua kerja yang diberikan selesai sebelum habis cuti semester. Hehehe.

Ayuh kita bersarapan. Nak buat sandwich sosej pagi ini. Siapa mahu, silalah bertandang di rumah. Jangan segan-segan. Hehehe.


Have a productive and positive day people! :)


Thursday, December 8, 2011

194. 49 days.


 


 Aaaaarrrggggghhhh sedihnya cerita ini. :(


Okey emosi lebih sebab tak berapa stabil sekarang.


Tadaaaaa.


Wednesday, December 7, 2011

193. Senarai hitam ker tak ni?



Good morning people! What a lovely day kan? Padahal hari-hari memang syok sebab tidur tak ingat dunia. Mak kerja jadi boleh lah saya mengurungkan diri dalam selimut sampai tengah hari. Hehehe. Eh takde lah sampai tengah hari. Matahari tak naik lagi pun masa saya bangun. *Cover balik takut kena cop anak perempuan yang suka tidur dan bangun lambat*


Hari ini saya berpuasa GANTI. Puasa sunat Isnin dan Khamis sahaja yea. InsyaAllah kalau sempurna puasa hari ini, sudah 4 hari saya berpuasa. Semoga diberi kekuatan untuk meneruskan aktiviti seharian terutamanya apabila tengok si kembar menggigit nugget rangup Ayamas sambil tengok cerita Detective Conan. *Sekarang pun tengah telan air liur sebab terliur habaq hang*


Bangun-bangun je terus buka laptop dan online. Sebab semalam saya dah terfikir, bila bangun pagi esok, saya nak semak nama saya pada laman web PTPTN. Okey semua orang gerun kalau sebut PTPTN PTPTN PTPTN. Terbayang-bayang hutang PTPTN yang tak terbayar lagi tu. Lama-lama boleh botak kepala sebab selalu garu kepala bila teringat hutang yang tak mampu nak bayar lagi tu. Adey.


Sambil membaca Bismillahirrahmanirrahim, saya tekan http://www.ptptn.gov.my/ dan saya dapat merasakan jantung saya berdegup kencang macam baru lepas kena kejar dengan anjing bila berjalan balik daripada Velodrom Cheras. Tekan pada bahagian semakan dan masukkan nombor kad pengenalan sendiri. Bukannya kad pengenalan kawan sekelas yea. Dan ini lah hasil nyaaa.





NAMA SAYA TIDAK DISENARAI HITAM KAN. Betul ker ni? Biar betul biar betul biar betul. Sebab dah berlambak surat saya dapat daripada PTPTN yang suruh saya bayar semua pinjaman sekaligus dan juga dah dapat surat peguam yang mengatakan nama saya akan disenarai hitamkan. Yeee laaa saya kan berhenti belajar daripada UiTM dan sambung belajar kat maktab IPG. Sebab tu saya kena bayar semua pinjaman yang saya dapat satu semester dan wang pendahuluan sekaligus. Rasa nak nangis tau bila umur 22 tahun tapi nama dah jadik hitam. Waaaaaaa. Janganlah main-mainkan hati saya wahai warga PTPTN. Saya dah nak melompat sampai ke tingkat atas rumah dah ni. Weeeeeeee nama saya masih lagi clean and clear. Jyeaaaahhhhh! :D


ALHAMDULILLAH. SYUKUR KEPADA ALLAH. :))) Rasa ringan sedikit bahu, kepala, kaki, tangan semua bila tahu nama saya tidak disenarai hitamkan. Malam ini boleh tidur sambil tersengih sampai telinga. Hehe. :)))


Quote for today :
The truth doesn't cost anything, but a lie could cost you everything.


Monday, November 28, 2011

192. Visiting Hajar's baby.



Ehem ehem kita mulakan dengan ucapan tulus ikhlas dulu yea. Hehe. 

Salam Maal Hijrah 1433. Semoga tahun baru ini membawa seribu keberkatan kepada kita dan memberikan kita ruang untuk menjadi seseorang yang lebih baik daripada sebelumnya. Semoga dipermudahkan segala urusan. InsyaAllah. :)

Semalam sempena menyambut tahun baru, saya mengajak para penganggur yang turut bercuti iaitu TanLee, Padil dan Kaymah mengadakan lawatan muhibah ke rumah Hajar memandangkan Hajar berpantang kat rumah. Baby boy lahir pada tarikh cantik 11.11.11. Weee. Memang sebelum cuti lagi saya dah berniat nak melawat Hajar dan baby boy dia, Ahmad Hadif. Aiseh comel sungguh macam Aunty Wae. Eh silap macam mak dia lah. Hehe. Then, Yunie datang dengan hubby dia. Lagi lah riuh dengan soalan-soalan yang diajukan kepada Hajar. Umur je dah 23 tahun masing-masing tapi perangai macam masa tingkatan 3 dulu juga. Tak berubah langsung. Haha

Lain rasanya bila kita tengok member-member dah berkahwin dan dah ada baby dalam umur 23 tahun. Rezeki masing-masing kan. Tumpang seronok untuk Hajar dan keluarga. :) *Teringat kenangan bersama rakan-rakan masa sekolah dulu*











P/s : Jangan lupa khabarkan berita kalau Hadif nak dapat adik. Ini ayat Yunie. Haha


Wednesday, November 23, 2011

191. A journey to home.



Jyeaaahhhh! Cuti akhir semester 6 telah bermula. Secara rasminya akan penjadi penganggur tetap di rumah tercinta selama 6 minggu. Heaven kan? Hehe.

Hari itu, kali pertama dalam seumur hidup saya menjadi pemandu tetap selama 9 jam. Terima kasih kepada co-pilot saya, Syemm Gems kerana berjaya menjadi co-pilot dan pramugari yang terbaik. Weee. Menggagahkan diri untuk menjejakkan kaki ke negeri tercinta. Kesannya ialah demam dan sakit badan untuk beberapa hari. Ayah cakap biasalah tu tak pernah-pernah drive lama macam itu. 

Haaa Ayah boleh tengok sekarang betapa kuatnya Kaklong. Selalu je kena perli cakap lembik macam sayur kena salai. Hehe. Apa-apa pun alhamdulillah semua selamat sampai ke destinasi masing-masing. :) Oh cuma Angah a.k.a budak hitam belum balik lagi. Minggu depan baru menjejakkan kaki ke rumah. Haaa padan muka sebab kena berkhemah dalam hujan. Best kan? Hahaha.

Happy holiday people! Keep in touch okey? :)


Tok Nik sebagai ketua rombongan.

Gems mengintai-ngitai gajah putihnya di belakang.

Tengok lah betapa sucinya cermin kereta saya. Berdebu 7 keturunan. Haih.

Itu dia berseri-seri si gajah putih gems.

Pilot yang skema.

Co-pilot yang berjaya menjalankan tugas. Hehe

Tak sempat nak berhenti di sekolah tercinta sebab hujan. Haiii MRSM KK! :)


P/s : Mungkin semangat lebih sebab makan sandwich terbaik di pagi hari. Thanks to Mr.C! :)


Quote for today :
Be happy, not because everything is good but because you can see the good side of everything.


190. Yoona-shiii.




Happy 22nd birthday to our best actress Fazliana Mansor a.k.a Lieyna Mansor! :)

We love you much KakTengah! :)

 P/s : She is our Yoona-shiii. The most beautiful girl in SNSD. Hehe. :D

Loves, KimTaeYeon. :p


She is a big fan of SNSD! Hehe


Sunday, November 20, 2011

189. 20112011



Happy birthday to my little brother, Muhammad Shafiq bin Ghazali!

You're 20 years old this year. Yeaahh you're old enough to think wisely for you future. Aracci? :)

Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.


Kecomelan masa kecil.

Yeahhh Kaklong lagi tinggi tapi sekarang Kaklong paling pendek. Sadis.

2 of 4 my little brothers. Birthday boy in his stripes shirt.


P/s : Hari ini dia berlagak dengan saya sebab dia bertuah dalam banyak benda. Yee lah kan umur 20 pada 20 haribulan. Ayah pun ada dapat rezeki lebih hari ini dan ada kaitan dengan nombor 20 juga. Alhamdulillah. Semoga dipermudakan segala urusan. Aminnn. :)


Friday, November 18, 2011

188. Final year is coming baby!



Alhamdulillah. Bersyukur sangat-sangat sebab saya telah berjaya menghabiskan masa selama 4 tahun setengah di Cheras untuk mendapat title cikgu. :) Ehem ehem tapi tak dapat lagi. Ada lagi setahun nak habis. Bersabar-bersabar gemuk. Weee.

Goodbye Semester 6!

Final year is coming baby! Jyeahhhh! :))))

Semoga semua urusan dipermudahkan. InsyaAllah. :)


P/s : Esok sudah mahu pulang ke Kelantan. Seronoknya cuti panjang. Hehe. Mesti saya akan rindukan housemates, classmates dan Mr.C! Take care people. Happy holiday.


Makan.

Dan juga makan.

Makan lagi.

Dan makan lagi.


Saturday, October 29, 2011

187. Bukan untuk warga penakut sedunia.



Let me ask a question. Just a simple question.


Kenapa sekarang ini banyak sangat cerita hantu-mantu kat televisyen dan pawagam? Lambakan cerita tahyul di Malaysia sekarang yeaaaa. Ohhh please. Tolonglah berfikiran realistik sedikit wahai rakyat Malaysia yang bertanggungjawab mereka cerita ini semua. Huhh

Malam Jumaat yang lalu, saya saja menjengukkan diri ke ruang tamu untuk menonton televisyen bersama Ayah dan Achik. Ada ker patut buat cerita vampire Melayu. Ada seorang perempuan yang berpakaian gaun putih nak kahwin dengan vampire. Lepas itu, kena gigit kat leher dan terus menjadi vampire dan hidup lah dengan riang gembira bersama sanak-saudara vampire. Chais tak logik langsung cerita kat televisyen sekarang. Baik tengok Shin Chan lagi best kalau macam ni. Haih. 

Then, ada pulak cerita lain. Tengok cerita macam ber-genre-kan kekeluargaan. Kira okey lah kan nak tengok bersama ahli keluarga yang lain. Syok juga ada Aaron Aziz. Membersihkan pandangan mata saya. Hehe. Tiba-tiba ada juga part hantu-mantu dalam cerita ini. Keluar lembaga berambut panjang dalam bilik air. Apaaa niiii? Terkejut wehhh. Saya seorang yang lemah semangat. Mudah terkejut tak tentu pasal. Tak suka betul macam ini. Kenapa semua cerita sekarang wajib ada hantu-mantu? Marah nyaaaaa!

Sepatutnya malam Jumaat kenalah diisi dengan rancangan berbentuk ilmiah atau keagamaan yang sesuai. Sesuai untuk ditonton bersama keluarga. Bukannya cerita hantu-mantu macam niii. Tahyul semua ini. Tak baik tau tau tau. Berdosaaaa berdosaaaaaa kata adik kembar saya.

Macam mana lah rakyat Malaysia nak mengamalkan gaya hidup sihat kalau semua drama dan filem di Malaysia berlatarkan hantu-mantu macam ini? Saya tak menyokong walaupun 10 sen kalau semua orang nak terbitkan cerita macam ini. Tak elok lah kalau kanak-kanak bawah umur asyik menonton cerita macam ini. Malam-malan tidur mengigau, meracau-racau, nak pergi bilik air pun nak berteman. Jangan cakap budak-budak, saya yang sudah berumur 22 tahun pun bapuk penakut okeyyy. Bila kena stay kat rumah seorang diri, mulalah kepala otak berfikiran bukan-bukan. Untuk menghilangkan perasaan takut, buka lampu satu rumah, dengar lagu kuat-kuat dan duduk diam-diam atas katil sambil baca novel. Haih sangat lah menyampah bila dilanda situasi seperti ini. Masa kat hostel dulu, menggigil kepala lutut nak pergi toilet pukul 2 pagi. Pergi toilet sepantas kilat tanpa pandang kiri kanan atas bawah. Jalan pandang depan jee sampai dalam bilik terus kunci pintu dan selimut satu badan. Pengaruh cerita lah semua ini. Yee laaa apa-apa pun diri sendiri  kena kuat dan berfikiran positif tapi tergugat juga imam iman kalau selalu dihidangkan dengan cerita-cerita hantu-mantu macam ini. Waaa tolonglah saya ini memang penakut daripada kecil lagi. (-_-!)

Nak tengok movie pun mesti adaaa cerita hantu-mantu. Last movie hantu-mantu yang saya tengok kat pawagam ialah Khurafat. Menyesal 40 tahun yeaaa sebab malam itu saya tak boleh nak tidur. Takut seorang diri. Haaa padan muka sebab berlagak berani sangat. Padahal lagi penakut daripada adik kembar saya. *Segan*. Jadi, saya lagi rela tengok cerita kartun daripada tengok cerita hantu-mantu walaupun saya tak suka sangat cerita kartun. Kalau orang bagi tiket free pun saya taknak. Taknak ambil risiko menggugat keberanian diri sendiri yang tak berapa berani ini. :p

Jadi, saya benar-benar-benar-benar-benar berharap janganlah siarkan cerita hantu-mantu kat televisyen atau pawagam secara berleluasa. Tak mustahil nanti ramai rakyat Malaysia kena histeria sebab selalu tonton cerita macam ini. Siapa yang susah? Diri sendiri serta keluarga tercinta juga yang menerima padahnya nanti. *Serius serius*.

Pesanan penaja kepada penakut-penakut sedunia. Jangan tengok cerita hantu-mantu. JOM TENGOK CERITA KOREA! Hehehehe.


P/s : Hari ini saya sudah mahu pulang ke Cheras. Flight pukul 5.10 petang ini tapi saya tak berkemas apa-apa pun lagi. Perangai malas macam biasa bila kena balik Cheras. Nasib baik minggu depan boleh balik rumah lagi. Cuti Raya Haji. Yeaaahhh! Walaupun tiket bas dah habis, saya menggagahkan diri memandu 8jam setengah untuk pulang ke rumah. Saya tak kisah asal boleh balik rumah. Weeeee. :)

A journey to home. :)))


Sunday, October 23, 2011

186. Truly sorry.



Dear families and friends.


Listen to me.

I'm sorry for what I did before.
I'm sorry for my behaviour.
I'm sorry for my mistakes.
I'm sorry for my weakness.
I'm sorry that I hurt you.

Yeah I messed it all up and we all did mistakes. Anyway I just want to say that I'm really sorry.

It takes courage to grow up and become who you really are.


 Teringat ceramah ustaz masa sekolah dulu. Bersedia untuk minta maaf dengan semua orang di sekeliling kita supaya kita boleh menghadapi hari-hari yang mendatang dengan lebih tenang. InsyaAllah. :)


Selamat malam semua. Assalamualaikum. :)


Wednesday, October 19, 2011

185. Better person. InsyaAllah.



Seorang muslimah sejati akan berbicara begini:


  • Ku RELA stoking kaki ku BASAH terkena air yang melimpah daripada kakiku TERKENA PECIKKAN API NERAKA.
  • Ku RELA berpanas memakai jubah MENUTUP segala aurat yang ku JAGA daripada ku berendam dalam LAUTAN NERAKA.
  • Ku RELA rambutku disimpan RAPI terpelihara juga TUDUNGku labuh ke bawah dada daripada DIGANTUNG rambutku hingga MENDIDIH OTAK derita.




Something to ponder on.



Wednesday, October 12, 2011

184. Share your happiness.



video


Oh sangat manis seperti gula-gula kapas okey. Saya nak request macam ini jugak boleh tak? *Sambil tersenyum lebar kepada semua orang*

P/s : Biasalah golongan perempuan memang suka suprise yang macam ini. :p Saya yang tengok je pun terharu sangat pleasee. :)


Tuesday, October 11, 2011

183. Serius saya menyesal.



Semalam, Eqah telefon dan bagitahu ada surat cinta sampai kat rumah. Kalau betul surat cinta daripada Aaron Aziz takpe juga. Ini surat cinta daripada abang polis. Terima kasih banyak-banyak sebab saya dapat surat saman speed trap kat kawasan Kuala Lipis. Ini kena masa balik cuti semester bulan Jun hari itu. Sadis gila sebab kena saman speed trap. Ini kali pertama saya ada rekod buruk macam ini. Selalu memang imej bersih lah pada Mak dan Ayah. Haih.

Dan terus saya mengorak langkah dengan menelefon Ayah tercinta sebelum keluar makan malam semalam. Ayah cakap dalam telefon dengan saya lebih kurang seminit sahaja. Suara Ayah macam keras dan kecewa. Pilu hati saya dengar Ayah cakap macam itu. Sedih dengan diri sendiri sebab buat Ayah macam itu. Saya tahu Ayah marah bukan soal duit kena bayar saman, tapi ini sebab saya ada tabiat suka bawa kereta laju. Saya perasan Ayah lebih prihatin pasal benda-benda macam ini selepas Angah kemalangan teruk setahun yang lalu. Semua ahli keluarga trauma dengan peristiwa hitam yang menimpa Angah dulu. Sebab itu Ayah sedih bila tahu saya buat macam ini. Saya lagi lagi lagi lah sedih sebab terlepas pandang benda-benda macam ini dan buat Ayah rasa kecewa.

Ayah. Kaklong betul-betul minta maaf. Kaklong janji Kaklong tak buat macam itu lagi. Kaklong takkan bawa kereta laju sesuka hati. Kaklong taknak buat Ayah risau lagi. Sorry Ayah. :(


LAGI SEKALI SAYA CAKAP SERIUS SAYA BETUL-BETUL MENYESAL DAN INSAF.


Sunday, October 9, 2011

182. Wonderful life.



091011.

A month.
 
When you love someone, you love all of them. Not just the good things but the bad things too. :)))


Saturday, October 8, 2011

181. The truth.





Ohmaigucci I hate this feeling. Okey okey. I know I am a fat girl. (-_-!)


EAT HEAVENLY PEOPLE! Hahaha


Wednesday, October 5, 2011

180. Saya bukan ulat buku dan juga bukan ulat bulu.



A Survey on the Reading Habits and Interests of Malaysian People
( Dewan Bahasa dan Pustaka, 1984 )


74% of Malaysians can read.
Only 28% in every 1000 Malaysians are members of libraries.
58% of the Malaysians in the survey had not read a single book in the last 6 months.
An average Malaysians spends only RM4 on books per month.
27% of Malaysians do not have a single copy of a book at home.


What conclusions can you make about the reading habit of Malaysian people from these statistics?


P/s : I found out these statistics while completing my ISL tasks. At least, I spend more than RM10 on MAGAZINE per month. Haha. :p


Tuesday, October 4, 2011

179. Semoga dipermudahkan, InsyaAllah.



Malam tadi, Mak telefon saya. Minta saya bagi kata-kata semangat kepada Eqah yang akan menduduki PMR bermula pada hari ini. Then, Ayah pula mesej. Minta kakak dan abang-abang solat hajat dan doakan kejayaan Eqah dalam PMR. Tengok bukti betapa Mak dan Ayah sangat care pasal pelajaran anak-anak mereka. Thanks Mak and Ayah! :)))

Actually, saya dan Eqah sangatlah berbeza walaupun kami adik-beradik. Saya budak gemuk, tak berapa tinggi, makan banyak, suka tidur, malas belajar, suka melepak. Eqah pula berlainan semuanya. Kurus, tinggi, kurang makan, kurang tidur, rajin belajar sangat-sangat, suka menghabiskan masa kat rumah. She is a good girl. :))) 

Haish kadang-kadang saya malu juga bila teringat perangai saya yang kurang memberangsangkan masa zaman sekolah. Mak selalu cakap saya dengan Eqah ni macam langit dan bumi. Dulu, Mak selalu marah saya sebab malas ulangkaji pelajaran. Hari-hari saya kena paksa duduk diam-diam kat rumah dan baca buku. Lain pula dengan Eqah. Kadang-kadang Mak risau sebab Eqah suka belajar sampai tak sempat makan dan tengok TV. Mak ajak tengok TV pun kadang-kadang dia tolak sebab nak baca buku. Haish berbeza sungguh dengan diri saya. Saya memang bukan jenis kaku belajar dan juga bukan one of pelajar contoh di sekolah. Saya fikir saya ke sekolah untuk berjumpa rakan-rakan, makan kat kantin dengan rakan-rakan dan bergosip-gosip dalam kelas. Heaven gila kan zaman sekolah saya. Hehe

Tapi apa-apa pun kita kena percaya dengan ketentuan dan rezeki Allah. Kita hanya mampu berusaha dan selebihnya kita kena berserah kepada-Nya. Yang penting kita usaha sedaya yang boleh. Okey Eqah? :)




Pesanan untuk adikku yang tersayang, Nurul Shafiqah bt Ghazali :
Kaklong tahu Eqah sangat rajin belajar dan berusaha. Dalam ramai-ramai adik Kaklong, Eqah lah yang paling rajin dan cepat matang. Yang penting Eqah dah usaha sebaik yang mungkin. Rezeki Allah yang tentukan. Tak kira lah apa pun yang Eqah dapat dalam keputusan nanti, Eqah kena redha. Jangan risau sebab Mak, Ayah, kakak dan abang-abang tahu kemampuan Eqah. You're the best! :) Apa-apa pun, kami akan sentiasa menyokong Eqah. We love youuuuu much! :) Kaklong doakan Eqah dapat buat yang terbaik dalam PMR dan mendapat 9A dalam keputusan nanti. Semoga semua cita-cita dan harapan Eqah tercapai. InsyaAllah. :) Kaklong sentiasa mendoakan yang terbaik untuk adik-adik Kaklong. Kaklong sayang Eqah! :)


Kepada semua calon PMR 2011, selamat maju jaya! Wish you best of luck! :)))


Quote for today :
It's not how high you build your dreams that makes a difference, but how high your faith can climb.


Saturday, September 24, 2011

178. The only exception.






Congratulation C! :)))


And good luck untuk rugby tournament hari ini dan esok! :)))


Quote for today :
PRAY not only because you need something, but because you have a lot to be thankful for.



Saturday, September 17, 2011

177. Selamat pagi cikgu.



Student 2C yang sangatlah hyperactive.

Hero-hero 2C.

Dan heroin-heroin 2C.

3G yang menyeronokkan.

Ada gaya cikgu penyayang tak? Weee

Putera 3G.

Puteri 3G.

Hero Kak Azza, guru pembimbing yang sangatlah sporting. Saranghae!

Yes, kami bergabung meletop di sekolah. :D

Tengah hari tadi, tiba-tiba je saya rasa nak godek-godek gambar praktikum dalam laptop. Sebab pagi tadi ada student saya telefon dan ucapkan "Selamat Pagi Cikgu". Saya rasa sangat senang dengan panggilan Cikgu. Rasa comel pun ada. Hehehe. Aiseh I miss them. :)))


Dear students. To reach the top, just stay cool and give your best. My best wishes are with you! Good luck everyone! :)