Sunday, January 16, 2011

96. Iron Chef.

Esok Elley nak buat makan-makan dengan gadis-gadis cantik Blok B. Jadi, tadi saya dan Tong menemani Elley ke Jusco Taman Maluri untuk membeli barang-barang memasak.


Okey. Cepat teka! Kami nak masak apa? Jeng jeng jeng. Spaghetti Carbonara dan Puding Trifle! Seronok nya dapat makan ramai-ramai. Rasa macam kat rumah. Kan kan kan? :D


Ni saya dan Buddi baru balik dari rumah Elley. Tadi kami buat trifle. Hasil yang memberangsangkan. Bangga bangga. Hehe. Sila lah tengok proses penghasilan trifle kami bersama Elley selaku penyelia kami. :)


Susun kek gulung menjadi rata. Pandan lagi best!

Koktail.

Susun buah-buah ke atas lapisan kek.
Susu cair dan tepung custard dan gula.

Letak acuan tadi ke atas lapisan kek dan buah-buah.

Taraa walaupun tak berapa rata. Hehe

Serbuk jeli dan air panas.
Letak acuan jeli sehingga rata.
 
Puding Trifle sudah siap!

Boleh letak dalam peti ais sekarang!


Nampak sedap kan kan kan? Amboi nak puji melebih mentang-mentang lah hasil air tangan sendiri. Bukan seorang yea. 3 orang chef yang buat ini. From Mulong, Bachok and Jitra. :)


Wahh. Tak sabar nak rasa Puding Trifle Cantik esok ( bagi nama sendiri ). Hehe. Thanks to Elley sebab ajar buat and thanks to CikNab sebab dia yang ajar Elley dulu. Resipi turun temurun. Hehe


Haaa. Siapa-siapa yang nak resipi, boleh mintak dengan saya. Bayar RM10 je. Tipu je! Hehe. Jom balik rumah dan cuba buat sendiri okey? :)


P/s : Mood nak memasak membuak-buak sekarang. Begitu juga mood nak makan. I feel good! :)


6 comments:

wea aisar said...

perghhh... dh pandai tolong2 masak skunk... pasni pastikan mu lak yg masak.... hahahaa...

cuti ni bwa g pantai... bia ak rase...=PP

Shafawati Ghazali said...

Aisar : Huhhh. Mg jah tak tau aku pandai masak. Malas aku nak tunjuk ko ore lain especially mg. Haha. Takyah komen. Mestilah sedap aku masak. Haha

wea aisar said...

arrghhh... bak cni dlu, bia ak rase... nak komen ke x yg tu lain cite... hahaha...

Shafawati Ghazali said...

aisar : aarrghhhh. bayarlah. mana ada benda free. lagi-lagi chef berjaya macam aku. haha

wea aisar said...

arghhh... cikgu ni, dh pandai menjwb skunk.. wi so, blas 10... perghhh...
meme dasar cikgu... hahaha..

xaty said...

yummmmeh!

wat mai rumoh ore nnt oke.. :D